maanantai 10. maaliskuuta 2014

Vegaaninen munakoisopizza

Innostuin tekemään pizzaa, kuitenkin niin etten käyttäisi edes soijajuustovalmisteita. Ne tuntuvat itsestäni jo liiallisen prosessoidulta ruoalta... Tässä on käytetty juuston tilalta maustettua maustamatonta soijajogurttia ja mielestäni toimii erittäin hyvin juuston korvikkeena :) 







Vegaaninen munakoisopizza (ohjeesta 2 pizzaa)

Pizzapohja: 
2dl vettä
1pussi kuivahiivaa
ripaus sokeria
ripaus suolaa
5dl vehnänjauhoja
2rkl oliiviöljyä

Täyte:
1 munakoiso
aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rasia tuoreita herkkusieniä
rucolaa
ravintohiivaa*
oliiviöljyä
oreganoa

Tomaattikastike:
1 tölkki paseerattuja tomaatteja (500g)
2 valkosipulia
1 chili
oreganoa
ripaus himalajansuolaa
1tlk mustapippuria
oliiviöljyä

Vegaaninen "juusto":
1 purkki maustamatonta soijajogurttia
2rkl ravintohiivaa*
himalan suolaa



1. Sekoita kuivahiiva, suola, sokeri & vehnänjauhot. Lisää vesi ja vaivaa taikinaksi. Lisää öljy hyvin vaivaten.  Anna taikinan kohota 45 minuuttia liinan alla. 
2. Pilko munakoiso. Levittele palat ja ripottele päälle himalajan suolaa. Näin "itketät" munakoisosta kitkerän nesteen pois 10 minuutissa. Pyyhi lopuksi ylimääräinen suola&neste pois.
3. Pilko herkkusienet ja paista pannulla.
4. Tomaattikastike: Hienonna valkosipulit ja chili. Sekoita kaikki aineet keskenään ja tarkista maku. Anna maustua jääkaapissa 10 min.
5. Vegaaninen juusto: sekoita kaikki aineet keskenään ja tarkista maku. Anna maustua jääkaapissa 10 min.
6. Vaivaa taikinaa hetki työalustalla ja jaa se kahteen osaan. Kauli ohuiksi pizzoiksi ja laita pohjat uuninpelleille tai pizzavuokiin.
7. Levitä tomaattikastike pohjien päälle. Lisää munakoisot, aurinkokuivatut tomaatit & herkkusienet. Lusikoi "juusto" täytteiden päälle. Viimeistele lorauksella oliiviöljyä.
8. Paista 300 asteissa uunissa 10 minuuttia.
9. Lisää päälle oreganoa, ravintohiivaa & rucolaa.



*Ravintohiiva: Maistuu juustomaiselta/pähkinäiseltä. Sisältää luonnollisesti runsaasti eri B-ryhmän vitamiineja. Hiivaa ei tulisi kuumentaa yli 100 asteen, jotta ravintoarvot säilyisivät. Eli tässä juustossa ne menetetään, mutta korvataan lisäämällä niitä pizzan päälle lopuksi. Parasta ravintohiiva onkin ripoteltuna sellaisenaan kaiken päälle, johon tahdot juustoista makua. Toimii hyvin esim. popcornien mausteena. Voit ostaa sitä luontaistuotekaupoista & nettikaupoista. Se on valitettavan usein loppu kaupoista, ja omani olen löytänyt Punnitse&Säästä liikkeestä. Yhdestä purkista riittää pidemmäksikin aikaa.


Tämä Engevitan ravitohiiva sisältää lisäksi B12 vitamiinia, joka on välttämätön lisäravinne vegaaniruokavalioon. B12 vitamiinia ei siis saa luonnostaan mistään kasvikunnan tuotteista. Se on tärkeä nopeasti uusiutuvien solujen, kuten veren valko-&punasolujen  muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Muista siis syödä B12 vitamiinia 2-3 mikrogrammaa päivässä tai 2 milligrammaa viikossa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti